Kabinet verlengt coronasteun tot in derde kwartaal, maar wijzigt ook: wat blijft hetzelfde en wat wordt veranderd?

  • Home
  • Nieuws
  • Kabinet verlengt coronasteun tot in derde kwartaal, maar wijzigt ook: wat blijft hetzelfde en wat wordt veranderd?
Foto Geld
Gepubliceerd op: 31-05-2021

Bedrijven kunnen ook in het derde kwartaal van dit jaar rekenen op overheidssteun. Donderdagmiddag 27 mei 2021 presenteerde het demissionaire kabinet een steunpakket dat vooral als doel heeft banen te behouden, economische groei aan te jagen en schulden te verminderen.

 

De TVL gaat door

Bedrijven kunnen vanaf 1 juli gebruik blijven maken van de TVL-regeling om hun vaste lasten te kunnen betalen, met een maximum van 1,2 miljoen euro. Dit plafond is met terugwerkende kracht verdubbeld en geldt ook in het tweede kwartaal. Hiermee komt het kabinet tegemoet aan de grote winkelbedrijven, die klaagden dat kleine winkeliers meer steun ontvingen.

Ook de NOW doorgezet

Ook de NOW-loonsteun blijft na 30 juni bestaan, met als referentiemaand februari 2021. De kosten worden hiervan geraamd op 2 miljard euro. De TVL telt vanaf NOW 3 (oktober tot en met december 2020) niet meer mee als omzet voor de NOW. Hierdoor zullen werkgevers bij de aanvragen van de definitieve subsidie vanaf NOW meer subsidie ontvangen.

En Tozo en Tonk worden eveneens verlengd

Het kabinet verlengt daarnaast de Tozo-inkomsenssteun voor zzp’ers en de Tonk-regeling voor ondernemers die hun vaste lasten niet meer kunnen betalen. Ook heeft minister Koolmees voor Sociale Zaken er nogmaals bij gemeenten op aangedrongen soepel met de aanvragen om te gaan.

Geen kwijtschelding belastinguitstel

Ondernemers mogen ook later beginnen en langer doen over de aflossing van hun belastingschuld die zij vanwege de coronacrisis hebben opgebouwd. Zij hoeven nu pas te starten met betalen vanaf 1 oktober 2022 (in plaats van 1 oktober 2021), en krijgen hier niet drie maar vijf jaar de tijd voor. Ook de voorwaarden om af te lossen worden verder versoepeld. De invorderingsrente gaat stapsgewijs naar het oude niveau. Dit betekent dat op 1 januari 2022 het percentage invorderingsrente op 1% in plaats van 4% wordt vastgesteld, en vervolgens stapsgewijs omhoog gaat tot 4% op 1 januari 2024.

Overige regelingen

Verder wordt een aantal andere coronabelastingmaatregelen in het derde kwartaal verlengd, zoals de betaalpauze voor hypotheekverplichtingen en het onbelast kunnen vergoeden van reiskosten.

 

Bron: AccountancyVanmorgen.nl

Heeft u vragen over de coronasteunmaatregelen of het aanvragen hiervan? Neem dan contact met ons op via info@bastiaanaccountants.nl of bel ons op 050-5492350.